Uitleg over specificaties
 


1. Resolutie: HD Ready, Full HD en 4K (Ultra HD)
 

TV Resolutie

De resolutie bepaalt hoeveel pixels er maximaal op het scherm passen en dus hoe scherp je televisie het beeld weergeeft. In oplopende volgorde zijn de resoluties HD Ready (720p, of 1280 x 720 pixels), Full HD (1080p, 1920 x 1080 pixels) en 4K of Ultra HD (2160p, of 3840 x 2160 pixels). Als er meer pixels zijn om het beeld op te bouwen, heb je een scherper beeld. Daardoor zie je kleine details, zoals letters, duidelijker. Houd bij de keuze voor een resolutie rekening met de grootte van het scherm en de afstand tussen jou en de tv. Een HD Ready resolutie komt alleen tot zijn recht op kleinere televisies (< 32 inch). Full HD werkt goed op alle beeldformaten als je de door ons aanbevolen kijkafstand aanhoudt. Een 4K tv (Ultra HD tv) raden we aan als je dicht op een grote televisie wilt zitten.

> Lees meer over 4K
 


2. Smart TV
 

Smart tv

Een smart tv verbind je via wifi of een kabel met internet. Zo heb je toegang tot apps als Netflix, Spotify en YouTube. Je bekijkt gemiste uitzendingen, het nieuws of het weerbericht. Met de geïntegreerde browser blader je door internetpagina's. Een smart tv heeft ook een ingebouwde mediaspeler. Via internet stream je films en series vanaf een computer of NAS in je thuisnetwerk. Bestanden afspelen van usb geheugen doe je via de usb poort.

> Lees meer over Smart tv
 


3. Beeldverversing (Hertz)
 

Beeldverversing

De beeldverversing geeft aan hoe snel de televisie het beeld opnieuw op kan bouwen. Dit wordt uitgedrukt in Hertz (Hz). Een 50 Hz televisie kan het scherm maximaal 50 keer per seconde opnieuw opbouwen, terwijl een 100 Hz televisie dit 100 keer per seconde kan. Het verschil zie je vooral bij snel bewegende beelden, zoals tijdens een sportwedstrijd. Een tv met een lage beeldverversing heeft niet genoeg tijd om alle beelden op te bouwen en 'mist' dus informatie. Je ziet dit door een schokkerige weergave van de beweging. Een televisie met een hogere hertz waarde (100 Hz of 200 Hz) geeft ook snelle beelden vloeiend weer. De 'echte' beeldverversing van een tv is altijd 50, 100 of 200 Hz. Er zijn fabrikanten die een hogere Hertz waarde opgeven, zoals Panasonic's BMR of Samsung's Clear Motion Rate. In deze waarden zitten technieken verwerkt die het beeld 'achteraf' verbeteren.

> Lees meer over Hertz
 


4. LED (LCD), OLED en Plasma
 

OLED

Dit zijn namen voor het type scherm dat er in je televisie zit. LED (LCD) is veruit de populairste. Het is een LCD scherm met LED verlichting. De beeldkwaliteit is prima voor de gemiddelde huiskamer, de schermen zijn dun en het energieverbruik is relatief laag.

OLED is de nieuwste en beste beeldtechniek die je op dit moment kunt krijgen. De pixels van een OLED scherm lichten zichzelf uit, waardoor er geen backlight nodig is. Het resultaat is een beeld met perfecte zwartwaarden en daardoor ook natuurgetrouwe, rijke kleuren.

Plasma televisies worden geroemd om dezelfde redenen als OLED tv's, maar het energieverbruik is hoog en de maximale beeldresolutie laag. Om die redenen worden er geen plasma tv's meer gemaakt.


5. HDR (High Dynamic Range)
 

HDR

Een High Dynamic Range (HDR) televisie geeft een groter spectrum van licht weer en laat verschillen tussen licht en donker preciezer zien dan een 'gewone' televisie. Een HDR scherm heeft daarom een groter kleurvolume: je ziet meer kleuren en kleine kleurverschillen worden goed weergegeven. Een HDR scherm laat daardoor meer van de originele opname zien dan een standaard scherm. In felverlichte of donkere scènes zie je meer detail omdat een HDR tv meer schakeringen van licht en donker kan laten zien. Een ander voordeel is dat een HDR scherm zonder verlies van details donkere en lichte plekken in 1 beeld laat zien. Om te profiteren van een HDR scherm heb je speciale HDR video's nodig. Netflix biedt deze op kleine schaal aan. Belangrijk om te weten: om HDR beelden vanaf een 4K (UHD) Blu-ray speler te kunnen weergeven, heeft je televisie een HDMI 2.0a aansluiting nodig. HDR beelden streamen van diensten als Netflix kan een HDR tv altijd.

> Lees meer over HDR
 


6. 3D
 

3D televisie

Met een 3D televisie geef je diepte aan films en series. Zet een 3D bril op en de beelden komen vanzelf op je af. Er bestaan actieve en passieve 3D televisies. Een actieve 3D tv gebruikt brillen die razendsnel om en om 1 oog blokkeren. Elk oog krijgt een ander beeld te zien. Hierdoor blijft de beeldkwaliteit hoog, maar het flikkeren kan je als storend ervaren. Met een passieve bril ziet je ene oog de even lijnen van het beeld, terwijl je andere oog alleen de oneven lijnen ziet. Dat is rustiger voor je ogen, maar de beeldkwaliteit wordt minder omdat de beeldresolutie halveert. Dit effect kun je compenseren door voor een televisie met een hoge resolutie te kiezen, zoals een 4k tv.

 

 

© 2018 - 2024 Electro World Frans Smits | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel