Hoeveel Hertz moet mijn tv hebben?
 

Tijdens je zoektocht naar een nieuwe televisie is het belangrijk dat je op de Hertz waarde let. Deze waarde bepaalt hoe vloeiend je beeld is tijdens snelle acties. Kijk je vaak naar sportwedstrijden of actiefilms? Kies dan geen 50 Hertz, maar een 100 Hertz tv.
 


Wat is Hertz?

Hertz wordt ook de verversingssnelheid of refresh rate van een tv genoemd. Deze waarde geeft aan hoe veel frames een televisie per seconde laat zien. Je kunt een frame zien als een plaatje. Als je plaatjes snel achter elkaar afspeelt, ontstaat er een bewegend beeld. Een beeld dat uit meer frames per seconde bestaat, ziet er vloeiender uit.
 


Waarom 100 Hertz?

Een 50 Hertz tv geeft 50 frames per seconde weer. Bij een 100 Hertz tv verdubbelt dit aantal. Als je naar een talkshow kijkt, zal je dit verschil niet snel zien. Een 100 Hertz tv komt vooral van pas als je snelle beelden bekijkt. Denk aan voetbal- of tenniswedstrijden, races of actiefilms. Elke snelle actie komt vloeiender in beeld.
 


50 of 100 Hertz voor gamen?

Voor gamen maakt het niet uit of je een 50 of 100 Hertz tv kiest. De huidige spelcomputers geven namelijk geen beelden in 100 Hertz door. Er bestaat wel een kans dat een 100 Hertz tv iets meer tijd nodig heeft om extra frames te creëren. Hierdoor ontstaat er meer tijd tussen het moment dat je de knop indrukt en de actie die op het scherm getoond wordt. Deze vertraging wordt ook wel input lag genoemd. Dit is geen reden om niet voor een 100 Hertz televisie te kiezen, want tv's hebben een Game Mode waarmee je het creëren van extra frames uitschakelt.

> Lees meer over Game Mode
 


Merkspecifiek vs. native

Tv merken hebben hun eigen benamingen en berekeningen voor de verversingssnelheid. Daarom communiceren wij bij alle tv's een algemene waarde die voor elk toestel gelijk is. Dit heet de native Hertz waarde. Op deze manier kun je de tv's van verschillende merken eenvoudiger met elkaar vergelijken.   

MerkBenaming verversingssnelheid
LGPicture Mastering Index (PMI)
PanasonicBlack Light Motion Rate (BMR)
PhilipsPerfect Motion Rate (PMR)
SamsungPicture Quality Index (PQI)
SonyMotionFlow XR


> Advies over televisies

 

© 2018 - 2024 Electro World Frans Smits | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel