Kies je tv formaat
 

header kies je tv formaat

Je zoekt een nieuwe televisie, maar weet niet zeker welk formaat je moet kiezen. Logisch, want deze keuze is een stuk complexer dan het lijkt. Zo is groter niet altijd beter, bijvoorbeeld als je dicht op de tv zit. Naast de kijkafstand moet je rekening houden met een aantal andere factoren, zoals de resolutie en het gebruiksdoel van de tv. Op deze pagina leg ik uit waar je allemaal op moet letten tijdens het kiezen van het ideale formaat.
 


Klein, middel of groot

Op deze pagina maken we onderscheid tussen kleine, middelgrote of grote tv's. Het precieze inch formaat dat hierbij past, is voor iedereen anders. De een vindt een 50 inch scherm niet groot, terwijl de ander het als thuisbioscoop ziet. Toch is het handig als je weet wat voor formaat we ongeveer bedoelen wanneer we over klein of groot praten. Daarom hebben we de volgende indicatie gemaakt:

  • Klein ( beeldmaten tot 40 inch)
  • Gemiddeld ( beeldmaten tussen 40 en 50 inch)
  • Groot ( beeld maten groten dan 50 inch)

Resolutie

De resolutie van een televisie bepaalt uit hoeveel pixels het beeld is opgebouwd. Hoe hoger de resolutie, hoe scherper het beeld. Zo is de 4K UHD resolutie 4 keer scherper dan de Full HD resolutie. Zoek je een kleine tv voor in de keuken, dan zie je weinig verschil tussen beide resoluties. Op een groter scherm is het verschil in detail een stuk beter zichtbaar. Daarom raden wij een grote tv aan als je van plan bent om naar 4K beelden te kijken via YouTube, Netflix of 4K Blu-rays. Op deze manier haal je alles uit je beeldscherpte.

> Advies over resolutie


Gebruik

Kijk je vaak naar tv programma's als het nieuws of een talkshow, dan is het minder belangrijk dat elk detail in beeld komt. Het bekijken van deze shows op een groot scherm bevalt misschien minder. Doordat ze nog niet in een hoge resolutie worden uitgezonden, wordt het beeld onscherp. Als fanatiek filmkijker wil je zoveel mogelijk opgaan in elk detail van een film. Om die reden is het belangrijk dat je voor een groot scherm zit. Voor gaming is een grote tv ook een aanrader. Een tegenstander die op een verre afstand staat, komt hierop duidelijker in beeld.

> Advies over gebruikssituaties


Kijkafstand

Als je ver van een klein scherm zit, is het moeilijk om de ondertiteling of kleine details te zien. Dit wil niet zeggen dat groter altijd beter is. Zit je te dicht op een groot scherm, dan kunnen details in een bovenhoek je soms ontgaan. Wil je weten welk formaat het best bij je kijkafstand past? Meet dan de afstand van je kijkpositie tot je huidige tv in centimeters en vermenigvuldig dit getal met 0,2. De uitkomst is het aangeraden formaat in inches. Natuurlijk is deze keuze ook een kwestie van smaak.

> Advies over kijkafstand


Plaatsing van de tv

Wil je de tv in een kast zetten? Kijk dan naar de volledige afmetingen van de tv, inclusief de voet. Bij muurbevestiging moet je rekening houden met de ruimte aan de muur. Voor de ideale kijkervaring zorg je ervoor dat de onderrand van de tv op dezelfde hoogte als je ogen is wanneer je op de bank zit. Let hierbij op dat de tv niet zo groot is dat hij tegen een kastje of schilderij komt. Kijk voor je aankoop ook naar welke passende muurbeugel je neemt. Zo controleer je direct of het formaat van de beugel geschikt is voor je muur.

> Hulp na aankoop

 

© 2018 - 2024 Electro World Frans Smits | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel