De manier waarop je een film of game ervaart, hangt niet alleen af van beeldtechnieken. Je kijkafstand speelt hier ook een grote rol in. Als je te ver van een tv zit, zijn kleine details slecht zichtbaar. Zit je te dicht op een scherm, dan zie je de schermpixels zitten. Op deze pagina help ik je de ideale afstand te kiezen.
 


Resolutie en formaat

Wanneer je te dicht op het scherm zit, zie je dat een beeld uit kleine pixels bestaat. Dit gaat ten koste van het realisme van je film, tv programma of game. De resolutie bepaalt hoe groot deze schermpuntjes zijn. Zo heeft de 4K resolutie kleinere pixels dan Full HD, waardoor je dichter bij de tv kunt zitten. Hoe groter het scherm, hoe groter de pixels. Dit betekent dat je de afstand tussen je kijkpositie en de tv moet vergroten.
 


De berekening

Om de minimale en maximale kijkafstand voor een Full HD tv te bepalen, vermenigvuldig je het schermdiagonaal met 1,5 en 2,5. Een 65 inch tv heeft bijvoorbeeld een diagonaal van 165 centimeter. Dit betekent dat de kijkafstand tussen de 2,5 en 4,1 meter ligt. Bij een 4K televisie vermenigvuldig je het diagonaal met 1 tot 1,5. Let wel: dit is slechts een leidraad. Je persoonlijke voorkeur en de gebruikssituatie spelen ook een rol.
 


Let op je gebruikerssituatie

Vraag jezelf tijdens het bepalen van de kijkafstand af waar je de tv voor wilt gebruiken. Speel je vaak games, dan kun je beter iets dichter op het scherm zitten. Op deze manier ga je helemaal op in de actie en zijn details duidelijker zichtbaar. Als je vaak voetbal- of tenniswedstrijden kijkt, is het juist beter als je iets verder van de tv zit. Het is namelijk niet prettig als je met je ogen steeds een bal moet volgen.

© 2018 - 2024 Electro World Frans Smits | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel