Aan welke specificaties moet een game televisie voldoen


beste gaming tv


Op een goede gaming tv beleef je de game het beste, zonder dat je inlevert op spelplezier. Dat betekent dat de graphics er geweldig uitzien, maar ook dat de input lag laag is. Om mee te kunnen met de nieuwe standaarden die worden gezet door de Xbox One S, One X en de PlayStation 4 Pro heb je een 4K tv nodig die HDR ondersteunt.
 


Lage inputlag- hoe laag?

Een beeld van je Blu-ray speler of spelcomputer verschijnt nooit direct op je scherm. Dit komt doordat elk beeldsignaal een kleine reis aflegt die enkele milliseconden duurt. Deze vertraging wordt de input lag genoemd. Als je games speelt, is dit een belangrijke specificatie om op te letten. Het is eten of gegeten worden. Zodra je de vijand in het vizier hebt, haal je de trekker over. Het laatste dat je in deze situatie wilt, is een tv die achterloopt op de feiten. Met andere woorden: de input lag moet zo laag mogelijk zijn. Voor gamers raden we een input lag van 50 ms of lager aan. Hiermee is de vertraging tussen het moment dat je een knop indrukt en de actie die op het scherm getoond wordt nauwelijks met het blote oog te zien. Als je vecht- of schietspellen speelt waarbij elke fractie van een seconde telt, is een tv met een input lag van 20 ms of lager de beste keuze.

Input lagGeschikt voor gamen?Voorbeeld game
0 - 20 ms
  • Uitstekend. Enkel vereist als je een serieuze online of professionele gamer bent.
  • Call of Duty, Battlefield, Tekken
21 - 50 ms
  • Goed. Deze modellen zijn geschikt voor de gemiddelde gamer.
  • Fifa, Need for Speed
51 ms of hoger
  • Minder geschikt. Deze modellen zijn niet optimaal voor games waarbij een snelle actie vereist is.
  • minecraft, The Sims

De werking van input lag

De input lag ontstaat als volgt: elk beeld wordt door een bron, zoals een spelcomputer, gegenereerd. Vervolgens wordt dit beeld via een kabel of draadloos naar de tv gestuurd, verwerkt en op het scherm getoond. Dit complete proces duurt een aantal milliseconden. Het precieze aantal verschilt per tv. Zo zijn er televisies met een input lag van 20, maar ook tv's met een input lag van 100 milliseconden. Hoe hoger de input lag, hoe groter de vertraging.
 


Het belang van een lage input lag

De input lag van een tv is alleen belangrijk als je games speelt. Hierbij is er een kleine vertraging tussen de controller en de actie op het scherm. Dit werkt nadelig bij verschillende soorten games. Denk aan een racespel waarbij je op het laatste moment de bocht neemt. Als het spel je actie te laat registreert, bots je tegen de vangrail. Tijdens een schietspel ben je in het nadeel als de tegenstander je eerder ziet en sneller reageert.
 


Beeldkwaliteit
 

Beeldkwaliteit


Een groot deel van het spelplezier komt uit de gelikte graphics. Consoles worden steeds krachtiger, waardoor games de werkelijkheid steeds meer benaderen. Of simpelweg een visueel spektakel zijn, zoals de wereld van Horizon Zero Dawn. De beste gaming televisie doet zijn duit in het zakje van het visuele spektakel. Bijvoorbeeld door meer dan een miljard kleurtinten te laten zien, zoals een 10 bit televisie. Of door een oneindig contrast met perfecte zwartwaarden, zoals een OLED tv.

> Lees meer over gaming op een OLED tv
 


Resolutie en HDR
 

Resolutie en HDR


Met de lancering van de Xbox One S, One X en de PlayStation 4 Pro gaat console gaming naar 4K resolutie. Daarnaast brengen die consoles HDR gaming naar je woonkamer. En vooral dat laatste is een fraaie toevoeging. Niet alleen zie je meer kleuren, er is ook meer detail in de schaduwen te zien en lichte beelden zijn extra helder. Waar nachtelijke scènes vroeger extra lastig waren omdat je bijna niks zag, wandel je er nu soepel doorheen. Bij wijze van spreken, dan. Om van deze techniek te profiteren, heb je een 4K televisie nodig die HDR ondersteunt. De beste gaming televisie ondersteunt deze technieken.

> Lees meer over HDR
 


Standaard of optamaal gamen

Welke televisie moet je nu kiezen? Het antwoord is afhankelijk van de spelcomputer die je gebruikt. Als je een PS4 of Xbox One hebt, is een tv met een input lag van maximaal 50 ms voldoende. Voor een PS4 Pro, Xbox One S of Xbox One X moet je meer eisen aan je tv stellen. Deze consoles ondersteunen 4K en HDR beelden, waardoor het belangrijk is dat je tv dit ook doet. Natuurlijk geldt ook voor deze tv's dat een lage input lag een vereiste is.

Benodigde specificatiesConsole
< 50 ms input lagPlaystation 4, Xbox One, Wii U
< 50 ms input lag + 4K en HDR supportPlaystation 4 Pro, Xbox One S, Xbox One X
© 2018 - 2024 Electro World Frans Smits | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel