Een televisie moet je met veel zorg en liefde schoonmaken. Het laatste dat je wilt, is dat je de pixels beschadigt of het scherm bekrast. Gelukkig zijn er genoeg methodes om een tv vuil- en stofvrij te maken. In dit artikel vertel ik wat je wel, maar ook wat je niet moet doen.


Voordat je begint

Schakel de televisie uit, zodat je het beeld niet verstoort. Bovendien is het handiger om een zwarte achtergrond schoon te maken. Hierop zie je vuil of stof beter zitten.
 


Tip 1: gebruik een droog microvezel doekje

Een microvezel doekje wordt ook gebruikt om brillen schoon te maken. Het grootste voordeel is dat deze doekjes erg zacht zijn en geen pluisjes achterlaten. Hiermee veeg je voorzichtig het vuil of stof van het scherm. Als het vuil niet direct verdwijnt, druk dan niet te hard. Op deze manier kun je de pixels op het scherm permanent beschadigen.
 


Tip 2: maak een mengsel van water en azijn

Je kunt een schoonmaakmiddel kopen, maar het is goedkoper om dit zelf te maken. Dit doe je door een laag water en eenzelfde hoeveelheid azijn in een glas te doen. Doop je microvezel doekje in het mengsel en veeg er voorzichtig mee over het scherm. Als een plek niet eenvoudig schoon wordt, gebruik je draaiende bewegingen. Maak vervolgens het scherm droog met een tweede doekje. Hiermee voorkom je dat de vloeistof opdroogt en er vlekken ontstaan.
 


Tip 3: met de omlijsting mag je iets minder voorzichtig zijn

De rand van de televisie is meestal gemaakt van hard plastic. Hier hoef je niet zo voorzichtig mee om te gaan als met het scherm. Gebruik gerust een stoffer of papieren doekje om deze rand te reinigen. Erg vuile stukken maak je schoon door het papieren doekje in je schoonmaakmiddel te dompelen. Let er wel op dat je alleen de rand en niet het scherm aanraakt.
 


Tip 4: dingen die je vooral niet moet doen

  • Maak je doekje niet te nat. Lekkend vloeistof kan in aansluitingen terechtkomen. In dit geval kan er kortsluiting ontstaan. Om deze reden raad ik het ook af dat je de vloeistof rechtstreeks op het scherm sproeit
  • Gebruik geen toiletpapier of tissues. Dit papier is niet zacht genoeg en kan krassen veroorzaken.
  • Gebruik geen schoonmaakmiddelen die ammoniak, alcohol of aceton bevatten. Deze middelen kunnen een chemische reactie op het scherm veroorzaken. Hierdoor kun je het beeld permanent beschadigen.

     
© 2018 - 2024 Electro World Frans Smits | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel