De standaardinstellingen van je televisie zijn vaak niet de instellingen die jij het mooist vindt. In de volgende stappen leg ik uit welke instellingen je gebruikt om het beste beeld uit je televisie te halen.
 


Belangrijk om te weten
 

  • Smaken verschillen. In dit artikel vertel ik je hoe elke instelling werkt en geef ik je tips over welke instelling je in verschillende situaties kunt gebruiken. Wees niet bang om instellingen anders in te stellen dan ik aangeef. Het gaat er uiteindelijk om welk beeld jij het mooist vindt.
  • Je ogen wennen aan een beeld. Probeer diverse instellingen en kijk hier een dag naar. Bepaal daarna pas of dit de juiste instelling voor jou is.
  • Instellingen hebben invloed op elkaar. Loop aan het einde van het artikel alle instellingen nog een keer na.
  • Wanneer het donker is in je kamer, ben je gevoeliger voor het licht van de televisie. Stel de televisie dus in op het moment waarop je normaal het vaakst naar de televisie kijkt. Kijk je net zo vaak in de avond als overdag? Stel je televisie dan overdag in.
  • Schrijf de waarde van elke instelling op voordat je deze aanpast. Zo kun je achteraf snel vergelijken of je het beeld mooier vindt na de aanpassing of juist niet.
     

Voordat je begint
 

Zet je televisie aan en zet je favoriete film, serie, programma of game op. Dit beeld gebruiken we om de instellingen van je televisie te optimaliseren. Nadat je de stappen in dit artikel hebt doorlopen, raad ik je aan om dit nog een keer te doen terwijl je een andere film, serie of game op hebt staan. Op deze manier optimaliseer je de instellingen voor verschillende bronnen. 

Neem even de tijd om bekend te raken met het menu van je televisie. Alle instellingen die ik in dit artikel bespreek, vind je op je televisie in het Beeld menu. Bij de meeste televisies vind je dit menu door naar de instellingen te gaan.
 


Beeldmodus
 

De beeldmodus is een goed startpunt om je televisie in te stellen. Deze optie bevat een voorkeuze van verschillende instellingen die geschikt zijn voor verschillende situaties. 
Stel de Beeldmodus in op Film (ook wel Cinema genoemd) voor de meest realistische weergave. De kleuren worden nu zo echt mogelijk weergegeven en het beeld wordt niet vloeiender dan het door de filmmakers gemaakt is. 
Verkies je een beeld waarbij de kleuren meer van het scherm afspatten en de technische snufjes van je televisie optimaal worden ingezet? Kies dan voor de Dynamische modus (ook wel Levendig genoemd). 
Wanneer je je televisie gebruikt om te gamen, kies je voor de Spelmodus. In deze modus worden (de meeste) beeldverbeteraars uitgeschakeld, zodat er zo min mogelijk vertraging tussen je controller en de actie op het scherm is. 

Let op: wanneer je de beeldmodus verandert, worden alle instellingen aangepast. Na het veranderen van de beeldmodus stel je dus alle overige instellingen opnieuw in.
 

> Meer tips om optimaal te gamen op je televisie
 


Achtergrondverlichting

Met de optie Achtergrondverlichting stel je in hoeveel licht je televisie produceert. Zoek in je film, serie of game een helder beeld (bijvoorbeeld een buitenscène die zich overdag afspeelt) en stel de achtergrondverlichting in op een comfortabel kijkniveau. Let nog niet te veel op de helderste en donkerste delen van het scherm. Deze gaan we in de volgende stappen optimaliseren. Over het algemeen presteren de meeste televisies het best wanneer de achtergrondverlichting tussen de 60% en 80% van het maximum staat ingesteld.
 


Contrast

De optie Contrast bepaalt hoe helder de helderste (witte) delen van het scherm zijn. Wanneer je deze optie te laag instelt, zal het beeld er saai uitzien, maar bij een te hoge instelling is er overbelichting en zie je geen details meer. 

Om deze instelling goed in te stellen, zoek je eerst een beeld waarin veel wit is. Een beeld met veel wolken of sneeuw is hiervoor uitermate geschikt. Begin op een laag contrast en stel deze steeds hoger in, totdat je ziet dat de details beginnen te vervagen en een wolk een witte vlek begint te worden. Haal contrast nu langzaam omlaag totdat je alle details weer ziet. Je hebt nu de beste verhouding tussen helderheid en detail ingesteld. Vind je dit beeld te fel? Probeer dan eerst de optie Achtergrondverlichting lager te zetten voordat je besluit om Contrast lager in te stellen.
 


Helderheid

De optie Helderheid is het tegenovergestelde van de optie Contrast. Deze optie bepaalt hoe donker het donkerste gedeelte van het scherm is. Wanneer deze te laag staat ingesteld, zie je geen details meer in donkere scènes, maar enkel zwarte vlekken. Bij een te hoge helderheid raak je de zwartweergave kwijt en ziet een zwarte kleur er grijs uit. 

Om deze in te stellen zoek je een donkere scène op. Begin op een hoge helderheid en ga omlaag totdat je ziet dat de details beginnen te vervagen en de donkerste delen veranderen in zwarte vlekken. Ga nu weer net zolang omhoog totdat de details terug zijn. Je hebt nu het donkerste beeld waarin nog details zichtbaar zijn.
 


Scherpte

Voor het instellen van Scherpte, zoek je een scène waarin er veel kleurverschillen zijn. Ik raad je aan om deze optie eerst helemaal uit te zetten en je ogen een half uur de tijd te gunnen om te wennen aan het beeld. Het lijkt in eerste instantie alsof het beeld minder scherp wordt. Het beeld wat je ziet is echter realistischer en lijkt meer op het beeld dat je ook in de bioscoop ziet. Ook zie je meer details in het beeld, omdat deze niet worden weggepoetst door de kunstmatige scherpte die wordt toegevoegd. Wil je toch een strakker beeld? Stel dan in kleine stapjes de scherpte hoger in. Als je de scherpte hoger instelt, zie je dat er lijnen tussen kleuren ontstaan die eerst niet zichtbaar waren.
 


Kleur

De optie Kleur staat over het algemeen vrij goed ingesteld op basis van de Beeldmodus die je hebt gekozen. Toch is het goed om te controleren of deze optie juist staat ingesteld. Als deze optie te hoog staat ingesteld, raken kleuren verzadigd en verlies je detail in het beeld. Bij een te lage instelling is het beeld erg saai. Om de kleur in te stellen, zoek je een scène op waarin veel felgekleurde objecten te zien zijn. Denk bijvoorbeeld aan een boom in de herfst of een bioscoopzaal vol rode stoelen. Zet de kleur eerst helemaal uit. Je ziet nu een zwart-wit beeld. Let op de details die zichtbaar zijn in de objecten. Stel de kleur nu steeds hoger in, totdat je ziet dat de details beginnen te vervagen. Ga nu langzaam terug omlaag totdat alle details weer zichtbaar zijn. Je hebt nu de meest intense kleuren zonder detailverlies.
 


Doorloop alle instellingen nog een keer

Alle instellingen hebben invloed op elkaar. Als je een instelling aanpast, moet je misschien een andere instelling ook weer aanpassen voor het beste resultaat. Doorloop daarom nog een keer alle instellingen, behalve de Beeldmodus.
 


Je bent klaar

Je televisie staat nu optimaal ingesteld. Je zult misschien gemerkt hebben dat je televisie nog veel meer instellingen heeft dan er in dit artikel zijn genoemd. Deze instellingen zijn vaak dermate fijngevoelig dat het haast onmogelijk is om deze op het oog goed in te stellen. Voel je vrij om met deze instellingen te experimenteren, maar schrijf eerst goed op welke waarde deze instelling had voordat je hem aanpast. Zo kan je deze instelling later gemakkelijk terugzetten. 

Ben je even de draad kwijt en wil je helemaal opnieuw beginnen? Klik dan op de onderstaande knop om te lezen hoe je jouw televisie terugzet naar de beginwaarden.
 

> Hoe reset ik mijn televisie naar de fabrieksinstellingen

© 2018 - 2024 Electro World Frans Smits | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel