soundbar aansluiten


Met een soundbar geef je het blikkerige geluid uit de speakers van je platte tv een flinke boost. Aansluiten is eenvoudig. Bekijk of je tv een HDMI of optische audio uitgang heeft. Bijna alle soundbars verbind je via deze aansluitingen met je televisie. Vervolgens sluit je de juiste kabel aan en ben je klaar. In dit artikel leg ik je verder uit hoe het werkt.
 


Ten eerste
 

Ten eerste


Je kunt elk merk en type soundbar op elk merk en type televisie aansluiten. Het maakt niet uit of je een kleine LG tv hebt of een grote Samsung: iedere soundbar kun je er op aansluiten. Tenminste, als ze een gemeenschappelijke aansluiting hebben. Hieronder zet ik alle verschillende manieren om een soundbar aan te sluiten op je tv op een rij.
 


Optisch
 

optische


Deze verbinding wordt ook wel Toslink genoemd. Als je televisie een optische uitgang heeft, sluit je bijna iedere soundbar zonder problemen aan. Dat komt omdat bijna alle soundbars een optische ingang hebben. De verbinding is digitaal en verloopt met lichtpulsen via een kern van glasvezel in de kabel. Je stuurt zonder problemen een 5.1 surround signaal naar je soundbar. Dat is handig als je je soundbar uitbreidt met surround speakers. Let op: audio in de hoogste kwaliteit, zoals Dolby TrueHD en DTS-HD Master Audio, kan niet via een optische aansluiting verstuurd worden. Dit kan wel via HDMI.
 


HDMI
 

hdmi


Heeft je televisie geen optische uitgang? Dan biedt de HDMI poort een oplossing, mits je een soundbar kiest met een HDMI ingang. HDMI heeft dezelfde voordelen als optisch en de geluidskwaliteit is gelijk. De soundbar sluit je aan op de HDMI ARC aansluiting van je televisie. Alleen dan stuurt je tv het geluid naar de soundbar. Je herkent de juiste poort gemakkelijk, omdat er HDMI ARC bij staat. Heeft je tv niet zo'n HDMI aansluiting? Kies dan voor optisch.
 


Analoog
 

rca


Heeft je televisie geen HDMI of optisch, of heeft de soundbar van je dromen deze niet? Je kunt je soundbar ook analoog op je televisie aansluiten. Hiervoor gebruik je een 3,5 mm mini jack, RCA of tulpstekker. De eerste ken je misschien als aux kabel, de tweede herken je aan de gescheiden rode en witte stekkers. Je hebt hiermee alleen stereogeluid, de geluidskwaliteit is minder goed en je kunt er geen videosignaal over versturen.
 


Instellen

De soundbar instellen op je tv is vrij simpel. Stel allereerst je televisie zo in dat het geluid niet via de tv speakers gaat. Dit doe je door de modus 'externe speakers' te selecteren in het menu van je televisie. Vervolgens kies je op de soundbar de juiste input. Dit hangt af van welke aansluiting je gebruikt: HDMI, optisch of analoog (aux). Sommige soundbars werken met een app waarbij je door het installatieproces begeleid wordt.

© 2018 - 2024 Electro World Frans Smits | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel