Smart tv vs Chromecast

Je kunt met een Chromecast evenveel als met een smart tv, maar toch zijn er duidelijke verschillen tussen de twee. Met een smart tv gebruik je zonder tussenkomst van apparaten apps, terwijl een Chromecast content van je smartphone, tablet of laptop naar je tv stuurt. In dit artikel zetten we de belangrijkste verschillen voor je op een rij.
 


In het kort
 

Ik wil...Smart tvChromecast
...apps gebruiken zonder smartphone of tablet
  • Ja
  • Nee
...internetten via een LAN kabel voor een stabielere verbinding
  • Ja
  • Nee
...op elke tv series en films streamen
  • Nee
  • Ja

Wat is het?
 

​​​​Smart tv
​​

Smart tv

Een smart tv is een televisie die je met internet kan verbinden. Alle smart televisies hebben een platform waar je apps, games en andere toepassingen vindt. Het aanbod aan apps verschilt, maar je vindt in ieder geval YouTube, Netflix en een webbrowser terug op elke smart tv. Ieder televisiemerk heeft zijn eigen platform. Samsung heeft een Smart Hub die werkt op Tizen. LG gebruikt WebOS 2.0 en WebOS 3.0. De tv's van Sony en Philips werken met Android TV.

> Lees meer over Smart tv platforms​
 


​​​Chromecast

Chromecast

Een Chromecast is een HDMI stick die je in je televisie steekt. Met de geïntegreerde wifi ontvanger stuurt hij content vanaf een mobiel apparaat naar je tv of monitor. Vanuit apps als Netflix, NPO, Spotify, Videoland, YouTube, HBO GO, NOS, Plex, Vevo, Chrome, Deezer en TuneIn Radio stuur je met één klik of tik beeld en geluid naar je televisie. Deze apps moeten wel op je smartphone of tablet geïnstalleerd zijn. Een Chromecast heeft van zichzelf geen apps.
 


Hoe werkt het?​​​​
 

​Smart tv

Je hebt geen extra apparaten nodig om je smart tv te gebruiken. De eerste stap is je televisie verbinden met internet. Vervolgens ga je via het menu van je televisie naar het smart platform. Je ziet een overzicht van de beschikbare apps. Klik bijvoorbeeld YouTube aan, voer met de afstandsbediening een zoekopdracht in en bekijk de video's op je tv. Je kunt met DLNA films en series bekijken die op een computer of harde schijf in je netwerk staan. Tip: sluit je tv met een kabel aan op je modem voor een stabiele verbinding. Je bekijkt dan zelfs de zwaarste Full HD en 4K streams zonder haperen.​​​​​

Chromecast

Een Chromecast werkt niet zonder een mobiel apparaat, zoals je smartphone of tablet. De eerste stap is om je apparaat via de Google Cast app met de Chromecast te verbinden. Met de apps op je smartphone of tablet zoek je op wat je wilt bekijken. Kies bijvoorbeeld je favoriete serie uit op Netflix en tik op het Cast icoon om verder te kijken op je tv. Met Google Chrome kun je internetpagina's naar je televisie casten. Heb je een Android smartphone of tablet? Dan kun je het scherm van je mobiele apparaat dupliceren op je tv. Je neemt de compacte Chromecast gemakkelijk met je mee. Handig als je op vakantie of in een hotel je eigen series wilt kijken.
 


Conclusie

​Met een smart televisie kun je veel dingen die je met een Chromecast ook kan, maar er zitten een paar duidelijke verschillen tussen de 2. Met een smart tv gebruik je zonder tussenkomst van andere apparaten apps. Je hebt alleen je afstandsbediening nodig om aan te wijzen wat je wilt. Een Chromecast is een koppeling tussen je tv en smartphone, tablet of laptop. Je stuurt de apps vanaf je apparaat naar de televisie via de Chromecast.

© 2018 - 2024 Electro World Frans Smits | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel