Header

Een Quantum Dot tv is geen revolutie, maar een evolutie ten opzichte van de gewone LED-LCD tv. Met deze techniek geniet je van pure kleuren en fraaie HDR beelden. Alle Quantum Dot televisies voldoen aan de nieuwste standaarden voor hoge beeldkwaliteit. In dit artikel leg ik je uit wat dat betekent en wat je ervan merkt.
 


Elke Quantum Dot tv heeft deze eigenschappen

 

UHD (4K) resolutie
  •  
Quantum Dot met breed kleurbereik
  •  
HDR10
  •  
1000 nit helderheid
  •  
Uiterlijk met glas en metaal
  •  

De techniek achter Quantum Dot

Eigenlijk is Quantum Dot (QD) twee dingen tegelijk. Het is een beeldtechniek, maar ook de naam van het topsegment televisies van Samsung. De techniek zorgt voor pure en heldere kleuren. Hoe dat werkt? Een televisie heeft een backlight: achtergrondverlichting die het scherm oplicht. Op de blauwe backlight van de tv zit een laag quantum dots, die oplichten in rood of groen. Door deze pure kleuren gaat er minder licht verloren in de kleurenfilters van de tv. Je ziet daardoor een beeld met levensechte kleuren en een hoge helderheid. Hierdoor kan de televisie mee met de nieuwste standaarden voor hoge beeldkwaliteit. Daarover lees je verderop meer.
 


Samsung Quantum Dot tv's

Samsung gebruikt de naam Quantum Dot voor het segment televisies waar de techniek in verwerkt zit. Deze tv's hebben meer eigenschappen gemeen. Ze vertegenwoordigen het beste dat Samsung op dit moment in huis heeft op tv gebied. Alle QD tv's voldoen aan de Ultra HD Premium standaard. Dat betekent onder andere dat HDR beelden er indrukwekkend uit zien. Dankzij de QD techniek kan de tv meer dan een miljard kleurtinten laten zien. De hoge piekhelderheid draagt ook zijn steentje bij aan de HDR beleving. Hieronder lees je hoe dat werkt.
 


Quantum Dot en HDR

De Quantum Dot televisies van Samsung hebben een piekhelderheid van 1000 nit. Dat is 3 keer zoveel als een gemiddelde LED televisie. Ze zijn daardoor bijzonder geschikt om HDR beelden op te bekijken. De HDR prestatie van elke tv hangt namelijk samen met het verschil tussen het diepste zwart en het helderste licht dat de tv kan weergeven. Door dit verschil zo groot mogelijk te maken kan de televisie bijzonder veel schakeringen licht laten zien. Quantum Dot televisies geven veel licht, maar dankzij local dimming ook veel donker. Samsung gebruikt de term 'HDR1000' om de HDR weergave van de Quantum Dot televisies te onderscheiden van 'gewone' HDR.
 


Uiterlijk: hoogwaardige materialen
 

SUHD: design


Aan de buitenkant herken je een Quantum Dot televisie aan de met zorg ontworpen behuizing. Een QD televisie is gemaakt van metaal en glas. De dunne rand rond het scherm zie je bijna niet, waardoor het beeld groter lijkt. Samsung noemt dit 'grenzeloos design'. De voet van de QD televisies is slank en relatief onopvallend. Samsung wil dat niets je aandacht van het beeld afleidt. Wij vinden dat de QD televisies er in ieder geval strak en stijlvol uit zien. Maar dat is natuurlijk subjectief.

© 2018 - 2024 Electro World Frans Smits | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel