Plasma vs. OLED


Liefhebbers van de plasma televisie zweren bij de beeldkwaliteit ervan. Voor hen is een LED tv geen waardig alternatief. OLED televisies lijken in veel opzichten op plasmatelevisies, maar hebben een aantal voordelen. In dit artikel vergelijken we een plasma tv met een OLED televisie en laten we de belangrijkste overeenkomsten en verschillen zien.
 

De technische verschillen tussen een plasma tv en een OLED tv
 


​​​​Plasma - de techniek

Plasma

​​Een plasma televisie bouwt het beeld heel nauwkeurig op. Dat komt omdat het paneel bestaat uit individuele subpixels die een eigen kleur weergeven. De tv stuurt elke subpixel apart aan, waardoor je een realistisch beeld hebt met een enorm contrast. Als een gedeelte van het scherm donker moet zijn, dan stuurt de televisie geen stroom naar die subpixels. Zwart is écht zwart. Een plasma televisie geeft bewegingen vloeiend weer, waardoor het beeld natuurlijk overkomt.
 


​​​OLED - de techniek

OLED

​Een OLED televisie heeft een paneel dat bestaat uit miljoenen subpixels die dankzij een filter een eigen kleur weergeven. Elke pixel wordt individueel aan- en uitgezet. Moet een gedeelte van het scherm donker zijn? Dan schakelt de televisie de pixels daar gewoon uit. Je hebt daardoor een beeld met een oneindig contrast, waardoor kleuren intens en natuurgetrouw worden weergegeven. De techniek is vergelijkbaar met die van een plasma tv, maar de subpixels van een OLED zijn kleiner. Daardoor is het beeld scherper.
 

Kijken naar een plasma tv versus kijken naar een OLED tv
 


​​​​Plasma - de  kijkervaring
​​

Plasma

Liefhebbers van plasma televisies raken niet uitgepraat over de geweldige beeldkwaliteit. Met name bij films, series en sportwedstrijden is het genieten. Door het grote contrast zie je meer van donkere scènes. De kleurweergave is rijk en natuurgetrouw. Tijdens actiefilms en sport profiteer je van de vloeiende manier waarop een plasma televisie bewegingen weergeeft. Zelfs bij de snelste manoeuvres zie je weinig ongewenste bewegingsonscherpte. Een ander voordeel is dat je vanaf elke plek in de kamer dezelfde beeldkwaliteit hebt. Dat komt door de grote kijkhoeken van een plasma tv.
 


​​​​OLED - de kijkervaring

OLED

Zodra je een OLED televisie aanzet merk je dat het anders televisiekijken is dan je gewend bent. Je ziet intense kleuren en diep zwart. Donkere scènes van films en series hebben geen geheimen meer voor je, want zelfs in de schaduwen zie je veel details. Door het oneindige contrast van het OLED paneel geniet je van een beeld met veel diepte en heldere, natuurgetrouwe kleuren. De opbouw van bewegingen is vloeiend en natuurlijk. Al die eigenschappen zorgen ervoor dat je met een OLED televisie een realistische kijkervaring hebt.
 

​De toekomst van plasma tv's versus de toekomst van OLED tv's
 


​​​​Plasma - de  toekomst
​​

Plasma

Er worden geen plasma televisies meer gemaakt. Het succes van de LED tv heeft daar deels voor gezorgd, maar het komt ook omdat de plasmatechniek een aantal beperkingen heeft. Zo is het niet mogelijk om een plasma scherm te maken met een 4K resolutie zonder de lichtopbrengst te verminderen. Bovendien zijn plasma televisies niet erg slank. Ze hebben vaak een dikke rand rond het scherm en een flinke kast aan de achterkant. Dat is minder elegant dan een slank LED scherm dat je bijvoorbeeld mooi kunt ophangen aan de muur.
 


​​​​OLED - de toekomst

OLED

De OLED techniek is bij televisies pas net uit de kinderschoenen. De nieuwste generatie schermen hebben allemaal een 4K resolutie. Ze zijn bovendien bijzonder geschikt om films en series in HDR op te bekijken. Je bent met een OLED daardoor klaar voor de toekomst van televisiekijken. Niet onbelangrijk: een tv met een OLED scherm is bijzonder slank. De randen rond het scherm en de behuizing zijn vaak slechts enkele millimeters dik. Dankzij al deze eigenschappen is een OLED televisie op dit moment de beste keuze als opvolger van je plasma tv.

© 2018 - 2024 Electro World Frans Smits | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel