Curved vs Platte TV


Platte televisies en toestellen met een gebogen scherm verschillen niet zoveel van elkaar. In dit artikel vergelijken we de 2 typen tv's met elkaar. Je leest alles over de verschillen in kijkervaring, het ontwerp en het aanbod van platte versus gebogen tv's.
 

Kijken
 


​​​​Curved televisie
​​

Curved televisie

Om direct met de deur in huis te vallen: de kijkervaring met een curved televisie verschilt niet veel van wat je gewend bent. Volgens Rtings.com merk je alleen iets van de kromming als je onder een hoek naar de tv kijkt. Aan de zijde van het scherm waar je dichtst bij zit, verslechtert de beeldkwaliteit eerder dan aan de andere kant. Volgens 4k.com ligt de ideale kijkhoek tussen -35 en +35 graden. Een gebogen tv rekt reflecties uit. Vooral met een glanzend scherm bij gedimd of fel licht heb je hier last van.
 


​​​​Platte televisie

Platte televisie

De kijkhoeken van een platte televisie hangen samen met het type paneel. Televisies met een IPS paneel hebben betere kijkhoeken dan tv's met een VA paneel. OLED televisies verliezen zelfs helemaal geen beeldkwaliteit als je er onder een hoek naar kijkt. Reflecties zijn op een platte tv geen groot probleem, tenzij je een scherm met een glanzende laag hebt.
 

Ontwerp
 


​​​​​Curved televisie
​​

Curved televisie

Als je een televisie wilt die iedereen zal opvallen, moet je een curved televisie nemen. Het ontwerp van een kromme televisie trekt aandacht in de woonkamer. Jij en iedereen zijn immers een platte televisie gewend. Door de kromming is de behuizing van de tv dikker. Ben je van plan je gebogen tv op te hangen aan de muur? Houd er dan rekening mee dat de zijkanten van de tv verder van de muur af staan dan het midden.
 


​​​​Platte televisie

Platte televisie

Het design van een platte televisie mengt met zijn rechte lijnen moeiteloos met de apparaten en de muren in de buurt. Je audiosysteem, Blu-ray speler en spelcomputer hebben allemaal rechte lijnen. Vooral als je de tv aan de muur ophangt is het platte ontwerp prettig. Als je van strak tegen de muur houdt, tenminste. Met name dunne tv's hang je probleemloos als een fotolijst aan de muur.
 

​Aanbod
 


​​​​Curved televisie
​​

Curved televisie

Het aanbod van curved televisies is niet groot. Van alle tv's die we bij TVstore hebben is slechts 15% gebogen. Deze televisies zitten in het hogere segment. Ze hebben een scherm dat groter is dan 40", zijn duurder en hebben meer beeldverbeteringstechnieken aan boord. Samsung heeft de meeste gebogen televisies in het assortiment. Deze tv's hebben de schermen met de sterkste kromming. Sony, Philips en Panasonic hebben een klein aantal tv's met een lichte kromming.
 


​​​​Platte televisie

Platte televisie

Als je voor een platte televisie gaat, heb je veel te kiezen. Platte tv's zijn er in grote maten, kleine maten en alles daar tussenin. Je kunt kiezen uit alle resoluties, van HD Ready tot Ultra HD. Je vindt daardoor gemakkelijk een tv die past bij je budget, interieur en eisen qua beeldkwaliteit. Voor de beste beeldkwaliteit kies je een model uit het hogere segment. Die hebben, net als curved televisies, meer beeldverbeteringstechnieken aan boord.
 


Conclusie

​De verschillen tussen een gebogen en een platte televisie zijn maar klein. Natuurlijk, je ziet duidelijk verschil tussen de toestellen in je woonkamer. Eenmaal ingeschakeld merk je er echter weinig meer van. Kromme tv's zijn gevoeliger voor reflecties en hebben minder goede kijkhoeken dan platte tv's. Ze zijn ook duurder, al komt dat vooral omdat alleen tv's uit het hogere segment met een gebogen scherm worden aangeboden. De keuze voor een curved televisie maak je daarom vooral omdat je het ontwerp mooi vindt.

© 2018 - 2024 Electro World Frans Smits | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel