OLED vs. LED

Ben je op zoek naar een nieuwe televisie, maar twijfel je tussen een OLED tv of een LED tv? Beide typen televisie hebben hun voor- en nadelen. In dit artikel lees je hoe beide technieken werken, laten we zien welke verschillen je merkt tijdens het kijken en vertellen we welke overwegingen je kunt maken als je één van beide gaat kopen.


In het kort
 

Welke televisie kies je?OLED televisieLED televisie
Ik wil de meest realistische kleuren
 • Ja
 • Nee
Ik kijk veel films en series met donkere scènes
 • Ja
 • Nee
Ik kijk vaak bij fel dag- of kunstlicht televisie
 • Nee
 • Ja
Ik wil vanaf elke plek op de bank dezelfde beeldkwaliteit
 • Ja
 • Nee
Ik zoek een kleine televisie
 • Nee
 • Ja
Ik speel veel games, dus ik wil een lage inputlag
 • Nee
 • Ja

 


De technische verschillen tussen een OLED en een LED tv
 

​​​​OLED - de techniek​​


OLED

Een OLED televisie heeft een scherm dat zelf licht geeft. Je kunt het zien als een poster waarop miljoenen pixels zijn geprint. Die pixels geven licht in de kleuren rood, blauw, groen of wit. De OLED televisie heeft daardoor geen backlight nodig, waardoor de tv platter en lichter is. Een ander gevolg is dat een OLED tv perfect zwart laat zien. Als een deel van het scherm donker moet zijn zet de tv de pixels daar uit. Door de individueel oplichtende pixels geniet je van een bijzonder helder beeld dat kleuren natuurgetrouw weergeeft.

​​​​LED- de techniek


L​ED

Een LED televisie heeft een scherm dat niet zelf licht geeft. De tv bouwt een beeld op door het licht vanaf de backlight te sturen en tegen te houden. Het licht komt van rijen witte ledlampen in de rand van of achter het scherm. De televisie maakt een zwart of donker beeld door zoveel mogelijk licht tegen te houden. Het gevolg is dat je een waas van licht ziet bij de donkerste gedeelten van het scherm: zwart is niet écht zwart. Dat heeft ook gevolgen voor de kleurweergave. Een LED televisie is niet zo goed in het weergeven van kleur als een OLED televisie.
 


Kijken naar een OLED tv versus kijken naar een LED tv

​​​​OLED - de kijkervaring
​​


OLED

Je profiteert bij alles wat je kijkt van de voordelen van OLED techniek. De wekelijkse pot voetbal, een serie van Netflix of de laatste aflevering van je favoriete soap spatten alle van het scherm met veel kleur en detail. Maar bij het kijken van films met donkere scènes laat de OLED tv écht zien wat hij kan. Zet een film van Harry Potter op en dankzij het enorme contrast van het scherm zie je dingen gebeuren in de schaduwen die je eerder over het hoofd zag. Je hebt bovendien vanaf elke plek op de bank dezelfde beeldkwaliteit, want een OLED televisie heeft perfecte kijkhoeken.
 

​​​​LED - de kijkervaring


LED

Een LED televisie blinkt uit in helderheid. Dit is handig als je veel tv kijkt bij daglicht of in een felverlichte kamer. Je ziet dan goed wat er op het beeld gebeurt. Een nadeel van al die helderheid is dat donkere scènes van films en series niet zo goed tot hun recht komen. Er kruipt altijd wat licht het beeld in, zelfs als het beeld zwart moet zijn. Een televisie met local dimming beperkt dat effect enigszins. Het beeld van een LED televisie is niet vanuit elke hoek even mooi. Wanneer je schuin naar de tv kijkt, worden de kleuren en helderheid van het beeld minder.
 


Kies je een OLED tv of een LED tv?

Een OLED televisie kies je omdat je echt iets nieuws wilt zien. Je betaalt wat meer maar je krijgt er de nieuwste beeldtechniek voor terug. Het scherm geeft zwartwaarden perfect weer, de kleuren die je ziet zijn natuurgetrouw en de beeldopbouw is soepel en vloeiend. Je bent met een OLED tv klaar voor de toekomst. Deze televisies hebben bijna allemaal een scherm met een 4k resolutie en zijn bijzonder geschikt om HDR films en series op te bekijken. Als je een kleine televisie wilt of een fanatieke gamer bent, kun je op dit moment beter kiezen voor een LED televisie. Die tv's zijn verkrijgbaar in allerlei maten en hebben een lagere inputlag dan een OLED tv. Ze presteren daarnaast beter in felverlichte ruimtes.

 

© 2018 - 2024 Electro World Frans Smits | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel